Cum alegi un monitor?

Monitoarele se clasifica in primul rand in functie de dimensiunea ecranului, adica de lungimea diagonalei insa mai sunt si alte criterii ce pot diferentia monitoarele, cum ar fi calitatea imaginii,  conectivitate, display, accesorii, etc. Pentru sectiunea de vanzari monitoare second hand accesati acest link: ComputerSH monitoare

Inainte sa achizitionam un monitor, este important sa avem in vedere cateva lucruri: in ce scop il vom folosi (editare foto/video, gaming, filme sau toate la un loc), spatiul de care dispunem si bineinteles, bugetul.

Diagonala

Cele mai uzuale diagonale sunt de 19″, 20″ si 21″ insa, in functie de necesitati, exista monitoare cu dimensiuni mai mari.

Conectivitate

Conectorii VGA sau Video Graphics Array au transmitere analogica (si deci o calitate a imaginii mai scăzută, în comparație cu alte interfețe digitale). Pot fi considerati invechiti (daca va vine sa credeti, VGA a fost inventat in 1987 de catre IBM si inca rezista) insa pot suporta rezolutii de 1080p si chiar mai mult. Latimea de banda a transmisiei VGA este suficient de mare pentru a sustine o rezolutie mai buna insa poate exista o degradare a calitatii imaginii in functie de lungimea si calitatea cablului.

Conectorii DVI sau Digital Visual Interface transmit în format digital. Acest standard a apărut undeva prin 1999, iar conectorul cu 29 de pini este asemănător cu cel VGA.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) este o interfata de date folosita pentru echipamente audio-vizuale, in special pentru televiziunea de inalta definitie si sisteme home cinema dar si pentru monitoare.  Diferenta majora fata de VGA si DVI este că pe același cablu se transmite și sunet, nu numai semnal video, iar ca rezolutii poate suporta pana la 4k.

DisplayPort este compatibil cu HDR și cu rezoluții de până la 8K.

Interfata audio

Interfata audio este tipul de mufa cu care monitorul primeste semnal audio de la calculator, asta in cazul in care este echipat cu boxe.

Port USB

In cazul in care monitorul este prevazut cu porturi USB acest lucru poate fi foarte folositor, mai ales daca numarul de porturi USB ale calculatorului nu este satisfacator.

Display

Cea mai importanta componenta a monitorului este display-ul. Lasand diagonala la o parte, mai sunt cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne uitam la specificatii:

Unghiul de vizibilitate 

Cu cat unghiul este mai mare, cu atat vei putea privi imaginea fara sa iti modifici tu pozitia sau pe cea a monitorului.

Contrastul

Contrastul reprezinta raportul dintre luminozitatea ecranului cand afiseaza culoarea alba si cea neagra. Majoritatea au un contrast de 1000:1

Rezolutia

Rezolutia digitala se exprima in pixeli. Din 2009, rezolutia cea mai frecvent intalnita pentru monitoare este de 1920×1080 (Full HD).  Pana in 2015 cei mai importanti producatori de display au lansat rezolutia de 3840×2160 (4K Ultra HD).

Refresh rate (rata de refresh sau de improspatare) 

Rata de refresh era importanta pe timpul monitoarelor CRT, cu tub. Cine le-a prins sigur isi aduce aminte cum te dureau ochii sau capul dupa o zi de munca sau joaca intensa. Acum majoritatea monitoarelor au o rata de refresh de 60 Hz. Exista si monitoare cu o rata de refresh mai mare, odata cu aparitia 4k sau 8k, insa atentie! Pentru acestea aveti nevoie de o placa video foarte performanta.

Timpul de raspuns

Timpul de raspuns reprezinta timpul necesar pentru schimbarea unui pixel pe ecran (viteza cu care acesta trece de la aprins la stins si invers). Se masoara in milisecunde (ms). Numerele mai mici inseamna tranzitii mai rapide. Un timp lung de raspuns poate crea un blur in jurul obiectelor in miscare, de aceea daca va jucati sau editati materiale video, fiti atenti la aceasta specificatie atunci cand cumparati un monitor.

Ce inseamna LCD, TFT, TN, LED sau IPS?

LCD sau Liquid Crystal Display este tipul de ecran cu cristale lichide.

TFT sau Thin Film Transistor este un LCD imbunatatit si utilizeaza niste tranzistori foarte subtiri – rezulta o imagine mai buna, un contrast mai bun.

TN  sau Twisted Nematic Effect este cea mai raspandita tehnologie care sta la baza unui ecran LCD. Punctele slabe ale acestei tehnologii sunt timpii de raspuns, unghiurile de vizualizare si reproducerea mai slaba a culorilor.

IPS sau In-plane Switching este o tehnologie creata pentru ecranele cu cristale lichide (LCD) care a rezolvat limitarile initiale cu privire la unghi si reproducerea culorii. Orientarea moleculelor de cristal se schimba si se re-aranjeaza intre substraturile de sticla. 

LED sau Led-light Emitting Diode este defapt tot un panou TFT-LCD dar care foloseste in loc de iluminarea clasica cu tub fluorescent iluminarea cu ajutorul LED-urilor si are ca avantaje fata de LCD si/sau TFT-LCD consumul mai mic de energie si o grosime mai mica a monitorului. De aici mai deriva OLED, tehnologie care presupune un film de compus organic care emite lumină ca răspuns la un curent electric si AMOLED, technologie mai noua bazata pe OLED care se caracterizeaza prin faptul ca fiecare pixel al display-ului primeste capacitatea de activare-dezactivare de la o matrice activa (de aici si de numirea- Active Matrix Organic Light-Emitting Diode). In acest fel negrul spre exemplu este redat prin dezactivarea iluminarii pixelilor respectivi. Fata de OLED, avem un refresh-rate mai bun, iluminare mai buna si consum mai mic de energie electrica.

Brandul

Incepe discutia asta cu cativa prieteni pasionati de electronice apoi ia-ti niste popcorn si relaxeaza-te. Te vei bucura de un spectacol. Brandul intotdeauna starneste polemici cu argumente bazate pe experienta proprie, documentare intensa, satisfactie dar si fidelitate fata de un brand. Adevarul este ca e de preferat sa eviti brandurile no-name care iti promit super-tehnologii desprinse din SCI-Fi atunci cand citesti descrierile si sa te gandesti ca e o investitie pe cativa ani. Un monitor ales cu atentie, fara rabat la calitate, isi va scoate banii.

 

Pe ComputerSH gasiti o gama larga de monitoare second hand, la preturi competitive, cu garantie. Poti beneficia de aceleasi tehnologii ca la un monitor nou insa la preturi mult mai bune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *